Main Top 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur. Used Module Class Suffix: style-plain icon-lock

Hoog van de toren

Hadden we toch bijna een leuke vooravond, met die gekke Belgen die zich op een haar na lieten ringeloren door Algerije. Niet dat ik het de Belgen niet gun, maar die on-Belgische zelfingenomenheid die ze de afgelopen weken vertoonden werd ronduit stuitend. Natuurlijk, die kruiperige, bijna vermoeiende nederigheid die de Belgen altijd aan de dag legden, daar waren we na zoveel jaar wel aan gewend. Altijd dat ondergeschikte, dat minderwaardige ten opzichte van hun grote Noorderburen. Je werd er gek van. Ze gingen nog net niet en masse voor je op de knieën als je bij Luik met de sleurhut de grens overtrok richting warmere oorden, maar het scheelde niet veel.

Maar nu de Rode Duivels voor ‘t eerst in 12 jaar op een WK mogen meedoen – en denken dat ze wat voetballers van enige importantie hebben meegenomen - zijn ze volledig de andere kant op geschoten. Ze schijnen in dat land zelfs met vlaggetjes te wuiven en met rood/geel/zwarte autospiegelhoezen rond te koersen. Pardon? Dat soort aanstellerij was toch exclusief voorbehouden aan die arrogante, over het paard getilde Ollanders? Nee hoor, van de kust tot aan de Ardennen zijn de Belgen overgegaan tot extreme uitingen van vaderlandsliefde. Het is wat, voor een door een taalgrens verscheurd land… Maar met dat optimisme is het na vandaag wel afgelopen. Het was niet om aan te kijken, liefhebbers. Gelukkig hadden ze mazzel tegen een zeer pover Algerije te spelen, dat het laatste kwartier het ene been niet meer voor het verkrampte andere kon zetten. Het tweede elftal van Ijsselmeervogels had daar nog tegen gescoord. Maar goed: ze hebben nu drie punten en dat is een fijne start voor die Belgen. Maar dat hoog-van-de-toren-blazen, daar is het nu wel klaar mee.

Kasper gaat nog steeds fier aan kop, bouwt zijn voorsprong zelfs weer ietsjes uit. Hulde! Maar zoals een bekende uitdrukking ons vertelt: ‘er kan nog van álles gebeuren’. Onze lieftallige Spanjaard Jose Garcia heeft de rode lantaarn overgedragen aan Bertwin en lijkt inmiddels over de dreun van 1-5 heen. Wedstrijd 14 leverde overigens een primeur op: Petra Overbeek krijgt als eerste dit WK het predikaat ‘topper’ opgespeld, omdat zij voor de pot Ghana – USA alles goed had. Alles! Potdorie, da’s knap. Want met zoveel variabelen per wedstrijden is dat best bijzonder. Dat levert haar 11 punten en voornoemde eretitel op. Naast ‘topper’ hebben we natuurlijk ook ‘zeperds’: dat verdien je met 0 punten voor een wedstrijd. U begrijpt dat ik deze schandpaal niet openbaar maak via de mail. Wilt u leedvermaak, ga dan naar de menu-optie ‘stats’ en vervolgens ‘zeperds’ op de site...

Omdat het zo lekker was...

Zijn keepwerk was dan niet om over naar huis te schrijven, tellen kan hij nog steeds als de beste!

De dag die je wist...

‘De dag die je wist dat zou komen!’ Tenminste, voor een minderheid in de RoelPool2014. Want wie gaf nu ene cent voor de kansen van Oranje? Slechts 8 van de 47 deelnemers, voornamelijk kinderen. Die hebben een onbevangen kijk op het geheel, dat bleek wel. Wat een avond. Ik was er heilig van overtuigd dat het bij het ontwaken een mooie droom bleek, maar als ik zo de sociale media eens afstruin dan heeft er zich gisteren in Salvador toch écht iets memorabels afgespeeld. Het leek allemaal weer in een nachtmerie te eindigen, met opnieuw een gigantische prutser in het zwart. Diego Costa, toch al niet de meest sympathieke Braziliaan Spanjaard, fopt De Vrij op een treurige manier. Wéér een scheidsrechter minder die in aanmerking komt voor het fluiten van de finale. Het gaat er allemaal goed uitzien voor Björn Kuipers. Nou ja, behalve dan wanneer NL verder dan de kwartfinale komt, want dan mag onze supermarktboer helaas naar huis.

Maar het kwam allemaal nog goed. De mooiste kopgoal uit de historie van het WK, Robben die vervolgens weer een ‘me, myself and I-tje’ deed en daarmee de 2-1 scoorde. Daarna maakte de fluiter van dienst zijn fout goed door de revanchegoal van De Vrij niet af te keuren wegens een elleboogje van Van Persie en zo was de rekening weer vereffend. De 1-4 en de 1-5 waren ook aardig, maar met een beetje meer accuratesse had het gewoon 1-8 moeten zijn. Maar goed, je kunt niet alles hebben. De nachtpartij tussen Chili en Australië gaf vervolgens weinig reden tot ongerustheid. Een geflatteerde 3-1 voor Chili, maar daar hoeven we niet bang van te worden. Salvador Louis heeft er vast al wel een systeem voor bedacht *kuch*.

Oh ja: op mobiele apparaten kunt u wat last hebben met de menubalk van deze site. Even de stand raadplegen is er dan niet bij. Maar daar is wat op gevonden: tip het roelpoollogo aan in de kop van de pagina en je wordt doorgestuurd naar de actuele tussenstand. Handig? Dat dacht ik.

Bonus bonanza

Het eclatante succes van gisteren heeft niet alleen gezorgd voor een boel tumult in huiskamers, kroegen en achtertuinen, ook in de RoelPool is er genoeg reuring door ontstaan. Twee van de acht bonusvragen zijn inmiddels beantwoord en de ‘uitbetaling’ van de punten heeft in wedstrijd 5 plaatsgevonden. ‘Na hoeveel minuten scoort Nederland zijn eerste doelpunt?’. De FIFA-site (de alwetende en enig geldende bron voor alle RoelPoolstatistieken) vertelt dat het in de 44e minuut was. Nou kunnen we gaan twisten of er dan 43 minuten gespeeld zijn of 44… Maar aangezien ik hier de scepter zwaai hanteren we gewoon de exacte minuten. Of zoals een mobiele magistraat altijd zegt: ‘dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen’.

Voor de tweede bonusvraag ‘Hoeveel minuten blijft Nederland zonder tegendoelpunt?’ is het antwoord ‘27’ te noteren. Aangezien beide vragen zogenaamde ‘bandbreedtevragen’ zijn mag u er 15 minuten naast zitten, zowel naar boven als naar beneden. Hoe verder weg van het daadwerkelijke antwoord, hoe minder punten u verdient. Maar da’s logisch. Als u ‘spot on’ was met uw voorspelling dan leverde dat 15 punten op, voor elke minuut die u ervan af zat ging er een puntje af.

De aardverschuiving die de bonuspunten in de stand teweegbrachten was ongekend! Kamiel ging met een spectaculaire jump van plek 37 naar 2. Ook Bram van Herpen en kersverse liefhebber - want slechts een handjevol maandjes oud! - Sem Garcia maakten een opmerkelijke opmars.

De wedstrijd Uruguay – Costa Rica was een hele leuke, mede vanwege het dieptreurige smoelwerk van de geblesseerde Suarez op de reservebank. Uruguay zonder Suarez is net zoiets als Vader Abraham en de smurfen, maar dan zonder Vader Abraham. Allemaal kleine blauwe mannetjes die geen idee hebben wat ze doen. Beetje jammer is het overigens wel voor uw poolmaster, die onze kreupele Uruguayaan als toernooitopscorer heeft opgegeven. Nou ja, dan maar geen bonus. Na de bonusbonanza van hierboven leverde wedstrijd 6 – ook al vanwege de verrassende uitslag – erg weinig verschuivingen op. Waarbij het opmerkelijkste feit wellicht de entree van Cavia Jasmijn in de top 10 is.

Ik ga overigens niet opblijven voor de 03.00 uur-wedstrijd, dat is me toch echt te laat vroeg. Morgen in de loop van de dag een nieuwe update met daarin de clash Engeland – Italië verwerkt. Als ik Björn Kuipers was had ik trouwens een half punt afgetrokken voor het haarstukje van Rooney, want dat ziet er werkelijk niet uit.

Social media

De RoelPool moet natuurlijk met zijn tijd mee, dus is er een onvermijdelijke Facebookpagina geconstrueerd. Voor al uw opmerkingen, tips of andere prietpraat rondom de pool of het WK. U mag natuurlijk ook altijd op www.roelpool.nl reageren. Wat u schikt.

(c) 1990-2014 Roel Schrijvers