Main Top 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur. Used Module Class Suffix: style-plain icon-lock

Colofon

RoelPool?

Geen ex-deelnemer van de RoelPool? Of gewoon geen flauw idee hebben waar dit over gaat? De RoelPool is een tweejaarlijkse pool rondom de belangrijke voetbaltoernooien. Al sinds jaar en dag georganiseerd door ondergetekende en altijd alleen toegankelijk voor familie, vrienden en (soms vage) bekenden. Het is een arbeidsintensieve klus om deel te nemen; het kost immers wat tijd om het formulier in te vullen. Eindstand, ruststand, toto, gele kaarten, rode kaarten, dat soort werk. Die inspanning staat echter in geen enkele verhouding tot de dosis spanning die dat vervolgens oplevert. Het mooiste aan deze pool is misschien nog wel dat je speelt voor een door jezelf gekozen goed doel. Niks zakken vullen, maar pure edelmoedigheid! En dat voor een luttele €2,50 per deelname. Dus hup, inschrijven!. Of eerst even de spelregels lezen...

Vroeger...

Volgens de moderne geschiedschrijving dateert de eerste RoelPool van 2000 en verheugen we ons dit jaar - vanwege de tweejaarlijkse wederkerigheid - op de 8e editie. Maar wat schetste uw poolmasters verbazing tijdens een recentelijk opschoonactie van de zolderverdieping: hij vond een beduimeld inschrijfformulier, lichtjes aangevreten door zilvervisjes maar onmiskenbaar voorzien van de kop 'WK Voetbal Poule 1990'. Verder archiefmateriaal ontbreekt, maar het was overduidelijk tastbaar bewijs dat de oorsprong van de RoelPool dichterbij de oerknal ligt dan we tot nu toe vermoedden. Weliswaar nog niet getooid met de bevallige naam 'RoelPool' en al zeker niet geautomatiseerd volgens vigerende IT-technieken. Maar toch. Alles met de hand jongen! Bloed, zweet en tranen moet het hebben gekost. Meevallertje in die tijd was dat het aantal deelnemers de 10 niet oversteeg, want het was een nogal familiaire aangelegenheid.

Met het EK in Nederland en België werd de eerste RoelPool geintroduceerd. Het nieuwe millennium was juist geboren, het internet nog 'één punt nul' en was prutsen met een hoofdletter P. Frontpage, Swish, u kent het nog wel. Standen en uitslagen en zo moesten in Excel worden bijgehouden. En dan maar weer met de hand html-en en uploaden. Oh nostalgia!

En nu?

In de loop der jaren evolueerde de RoelPool-applicatie van Clipper via Delphi naar Microsoft Dynamics NAV. Van hemeltergend veel handwerk naar letterlijk 1 druk op de knop om de website te verfrissen met de allerlaatste uitslagen en standen. Al vier jaar maak ik trouwens goede sier door te roepen dat een heuse mobiele RoelPool-app aanstaande is, en ik kan u verheugen met de mededeling dat ik dat nu weer roep: de RoelPool-app is aanstaande! Misschien over 2 jaar? Wie weet. De weinig beschikbare tijd is deze keer gestoken in een niet volledig vernieuwde website (het stramien moet de reguliere liefhebber namelijk nog wel enigszins bekend voorkomen) maar in een klein grafisch opkikkertje. Moge het u smaken!

Have fun!
(c) 1990-2014 Roel Schrijvers