14 | Tussenstand na wedstrijd 30 Oekraine - Polen

Het wordt zo zoetjes aan een draak van een toernooi, dat hele EK. En het treurige is dat die neerwaartse spiraal alles in het randgebeuren met zich meezuigt: Studio France wordt een soort karikatuur van zichzelf met gast Hugo Borst die op zijn sokken redelijk ongeinteresseerd zijn mening ventileert, het beloofde zomerweer laat vooralsnog ook danig verstek gaan en tot overmaat van ramp is het NOS-commentaar weggezakt tot een zeer bedenkelijk niveau.

Ik bedoel, Arno Vermeulen die het presteert om tot drie keer toe de Slowaken te verwarren met Tsjechen… Seriously? Ik durf het bijna niet te zeggen, want degenen die al lang RoelPoolen weten van mijn intense afkeer van Koning Cliché Evert Ten Napel, maar je zou – goeie genade - bijna terugverlangen naar die dekselse verslaggever. Frank Snoeks is inmiddels zijn ongekroonde opvolger, want die slaat tegenwoordig net zo’n wartaal uit als Ome Evert, maar dat is in ieder geval nog altijd beter te pruimen dan de feitelijke onjuistheden van Arno. Klein lichtpuntje dit toernooi zijn de Ierse fans, die toveren tenminste nog een glimlach op het gezicht. Zie vorig bericht.

Luka Lammertsma behoudt nog altijd zijn kleine voorsprong op Arjan en Armad. Patrick & Petra stomen heerlijk op dankzij hun tienpunter. Meer alliteraties kan ik zo snel niet vinden, dus op naar de avondwedstrijden!

13 | Twinkle twinkle

12 | Tussenstand na wedstrijd 21 Spanje - Turkije

Ik beloof beterschap vanaf a.s. maandag, qua bijwerksnelheid van de tussenstand en qua zelf bekijken van het EK. Uw poolmaster ligt dit weekend heerlijk in het gras schuilt dit weekend voor de regen op een fijn festival in Hilvarenbeek (Best Kept Secret, u weet toch) en daar gaat het voetbal volledig aan iedereen voorbij. Nou ja, niet aan de duizenden Belgen die daar ook vertoeven en vandaag ongetwijfeld een hoop leedvermaak richting Ollanders zullen ventileren. Maar daar kunnen we wel tegen. Oordoppen in, knikken en lachen. Die prutsers gaan toch na 1 ronde naar huis, dus waar hebben we het eigenlijk over?

Luka Lammertsma heeft zijn 2e ‘perfect score’ gehaald tijdens deze Roelpooleditie en dat is een heuglijke zaak. Minstens net zo heuglijk is de allereerste ‘perfect’ voor ondergetekende – als ik het goed heb voor het eerst in 16 jaar RoelPool. Krijg ik nu toch nog verstand van het spelletje of was het een gevalletje van blind geluk? Het aantal liefhebbers met een zeperd op hun naam loopt ook al aardig op, kijkt u even gezellig op de site of u in de RoelPool-annalen bent vereeuwigd!

11 | Tussenstand na wedstrijd 12 Portugal - Ijsland

Ietwat later dan u gewend was, maar desalniettemin sensationeel als altijd: de nieuwe stand in de RoelPool! We hebben een nieuwe koplopert, dames en heren. Luka Lammertsma neemt de fakkel over van Rob, die van wedstrijd 3 t/m 10 het speelveld domineerde. En da’s een applaus waard, want zeker in het begin van het toernooi – wanneer het kaf nog maar langzaam gescheiden wordt van het koren – is het normaliter een komen en gaan van lijstaanvoerders. Een eervolle vermelding daarom, chapeau! Luka ziet zich overigens wel fiks op de hielen gezeten door de nummers twee tot en met… pak ‘m beet… negen (da’s toevallig zijn vader, ja dames en heren, ik probeer natuurlijk her en der wat verbandjes te leggen en correlaties te ontdekken). Oftewel: ‘vanavond kan het allemaal zo maar anders zijn!’

Ik wilde nog beginnen over de opmars van Harrie, maar ik weet niet hoe gevoelig dat in huize Schrijvers ligt aangezien hij met zijn scores van de laatste wedstrijden zijn lieftallige vrouw naar de onderste plek heeft verwezen… De rode lantaarn blijft daarmee wel gewoon op de Ploeg in Heesch J Ander opmerkelijk feit: ex-Roelpoolwinnares Sheila moet haar topvorm nog krijgen, want met de 30e plek in de actuele stand scoort zij natuurlijk bedroevend. Of het kan ook een tactische zet van formaat zijn: iedereen zand in de ogen strooien en als het toernooi eenmaal lekker op stoom is ineens ‘bam!’ richting top van de ranglijst. We gaan het zien!

Wat een opluchting trouwens, dat ene punt voor Ijsland. Er is maar één voetbalploeg in de wereld waar ik never nooit ook maar enige vorm van affiniteit mee zal hebben en dat is Portugal. Wat een treurnis is dat. Als ze de tegenstander niet doormiddengeschopt krijgen dan gaan ze zelf maar liggen in een sneue poging hem een kaart aan te naaien. Toppunt was wel het huilie-huilie van Ronaldo na afloop. Gaat een beetje lopen zeiken over het juichen van de Ijslanders. Met 350.000 inwoners is het al een wonder dat dat land een team heeft kunnen afvaardigen dat het gemiddelde eerstedivisieniveau in Holland overstijgt. Mag je dan a.u.b. even uit je plaat gaan als je een gelijkspelletje behaalt tegen de beste speler van de wereld (red: dit is de heersende opinie en reflecteert geenszins de mening van uw poolmaster. Elk mens met voetbalverstand weet toch dat Lex Immers dat is)? Onze gladgeschoren megalomane superster liet zijn ware aard zien en daar werd ik niet vrolijk van.

Ik droomde vannacht trouwens van leuke prank: aangezien 10% van de inwoners van Ijsland gisteravond in Frankrijk zat, zou het dan niet kostelijk zijn geweest als je Smit Tak dat hele eiland een paar honderd kilometer verderop had laten slepen? En dan vandaag de hele dag naar Flighttracker kijken, bakje chips en cola on the side, genietend van die tientallen charters die hopeloos op zoek zijn naar Reykjavik International Airport. Maar goed, toen werd ik wakker. Ik onthou het even, ze moeten nog minimaal twee wedstrijden.

10 | Tussenstand na wedstrijd 10 België - Italië

Graziano Pellè… lala lalala lala… Ga-zia-no Pellè… lala lalala lala (op de wijs van Rosamunde van de legendarische Dennie Christian). Ik snap dat velen van u sympathie voelen onze Zuiderburen nu ‘we’ er zelf niet bij zijn, maar ik heb persoonlijk helemaal niks met die Belgen. Op het moment dat het er echt toe doet laten ze het wéér collectief afweten. Een beetje serieus dat EK aanvliegen? Nee man, ze houden zich liever bezig met kappercapriolen (Fellaini, seriously? Sylvana Simons eat your heart out) of met het op Insta mikken van kiekjes van hun ongetwijfeld bevallige partners. Combineer dat met de nog steeds aanwezige zwak mijnerzijds - als Feyenoordfan - voor de immer goed gecoiffeerde Italiaanse spits uit San Cesario di Lecce en u begrijpt de euforie die zich vanavond even van mij meester maakte. Dat duurde overigens niet heel erg lang, want toen schoot me de belofte weer te binnen die ik mezelf maakte op 29 juni 2000, namelijk dat ik de rest van mijn leven Italië zou haten. U ziet het, ik ben dus nog zoekende naar een leuk land om aan te hangen gedurende dit toernooi.

Of eigenlijk had ik dat land eerder op de dag al gevonden. Ierland! Na het EK van ’88 hielden we natuurlijk allemaal al van de Ieren met hun aardige fans, hun aardige spelers en hun aardige coach. Jammer alleen dat ze zich zo weinig kwalificeerden, de afgelopen jaren. Gelukkig zijn ze er weer bij en wat was het een heerlijk pot tegen Zlatan cs. Die Ibra heeft trouwens maar één zwak punt: de 10 spelers waar hij mee in het veld staat. Eeuwig zonde. Na 3 wedstrijden is het inpakken en weer naar huis. En dan Spanje. Stiekem lieten de twee jaar geleden nog troosteloos afgeschminkte Iberianen zien dat ze weer volledig meedoen. Die Iniesta, dat is toch werkelijk een geniale voetballer. Hadden wij er maar zo een. Of elf.

Er bestaat trouwens nog een theoretische kans dat het Nederlands Elftal wordt opgeroepen als stand-in. Die Mannschaft staat op het punt uit het toernooi te worden gezet vanwege het walgelijke gedrag van hun coach. U heeft ongetwijfeld de filmpjes via diverse sociale media gezien waarbij Herr Löw op allerlei onsmakelijke manieren de regionen aan zowel voor- als achterzijde van zijn onderlichaam aan het verkennen is. Dat mag natuurlijk niet van de ethische commissie van de Uefa. Ik verwacht dat Oranje zo tegen de achtste finales mag instromen, dus ik spoed mij morgenmiddag naar de Action voor wat oranje prullaria.

Terug naar waar het écht om gaat deze vier weken: de RoelPool. Rob Smulders wordt door alle schermutselingen op de Franse velden van vandaag inmiddels danig op de hielen gezeten door Luka, die vandaag de 2e perfect score liet noteren. Chapeau heer Lammertsma! Miep en Fleur verkeken zich compleet op de late avondwedstrijd, want met 0 punten zorgden zij voor de 2e en 3e zeperd van deze editie. Daarnaast is er ook goed nieuws voor Hekkensluiter Harrie, want zijn echtgenote deelt momenteel de laatste plaats met hem. Vooruit dan, pa, als pleister op de wonde voor het continu aanhalen van jouw ‘suboptimale voorspelprestaties’ even een klein stukje schaamteloze promotie voor datgeen waar je wél verstand van hebt: www.sterrenwachthalley.nl . Heb ik het zo weer goedgemaakt? ;-)

Tot slot nog een leuk weetje: Jip Schrijvers is gezakt naar plek 13 en laat dat nou net – sinds 23 minuten – zijn nieuwe leeftijd zijn! Van harte gefeliciteerd!
(c) 1990-2016 Roel Schrijvers