19 | Tussenstand na wedstrijd 44 Engeland - IJsland

Vreugde en verdriet lagen vandaag dicht bij elkaar. Allereerst de exit van Spanje. Huize Garcia is in diepe rouw gedompeld nu Spanje ook zijn Europese titel heeft moeten inleveren. Gaat trouwens een boel liefhebbers punten kosten, want Spanje kwam veelvuldig voor in de voorspellingen voor de laatste wedstrijden van het EK. En vervolgens dan de totale euforie met de sensationele zege van Ijsland op Engeland. Je lacht je toch kapot? 23 spelers waarvan er ongetwijfeld een aantal eerstegraadsfamilie is zonder het zelf te weten – dat kan namelijk bijna niet anders op een eiland - duwen de Engelanders terug naar de overkant van het kanaal. Daar hebben we heel geen referendum voor nodig, liefhebbers! Karma in your face, met je Brexit!

En Ijsland? De uitschakeling van Nederland doet hoe langer hoe minder pijn naarmate de sympathieke Ijslanders verder geraken in het toernooi. Ik wilde eerst hier nog iets roepen over inteelt en dat die sublimatie van voetbalgenen misschien wel de oorzaak is van dit succes, maar ik heb besloten om dat maar niet te doen. Nee, gewoon tranenlachend accepteren dat een land met minder inwoners dan de eerste de beste in het slop geraakte Engelse industriestad de vloer aanveegt met een hele touringcar aan multimiljonairs. En er blij mee zijn, want ze geven het EK letterlijk en figuurlijk de broodnodige kleur.

We komen met de RoelPool in een fase waarin het er flink om spant. Eigenlijk is de gehele top10 nog in de running voor de titel. Robin pakt de koppositie weer over van Arjan, Bob stoot door naar plek 3 en - voor het eerst in zestien jaar – ook even een stukje schaamteloze hulde voor mezelf: nummer 6!!! Mijn voetbalvoorspellende gaven zijn normaliter omgekeerd evenredig aan de bak onzin die ik erover kan uitkramen, dus het verbaast mijzelf nog het meest dat ik ineens een aantal kwartfinalisten goed heb voorspeld. Tevens een pluim voor ‘Abelboy’, die met 14 punten ook een fijne jump naar boven maakt. Onderin is het niet meer zo heel spannend: Harrie en Miep staan een straatlengte achter en dat gaat vermoedelijk niet meer goed komen. Jammer dat er (nog?) geen officiële poedelprijs is.

En dan nog even aandacht voor ‘onze’ Pellè! Blijft maar AZ, Feyenoord, Van Gaal en Koeman bedanken voor zijn wederopstanding. Nog even en Bea, Rutte en Wim-Lex zijn ook nog het haasje in zijn dankwoord. Het wordt een beetje langdradig. Maar wel attent. Zeker voor een Italiaan. Enfin, we mogen nu weer even uithijgen van alle opwinding, komende vrijdag pas gaat het feest weer verder. Tot vrijdag, of zoals een Italiaan onlangs tegen hem zijn eigenste moeder zei: Arie Verdetsie!

18 | Tussenstand na wedstrijd 42 Hongarije - België

We hebben vandaag in ieder geval wat doelpuntjes gezien, dat is al een begin. Die Belgen hè! Ik heb er niks mee, maar als je zo’n voetballer als Hazard ziet spelen dan lik je daar toch wel de vingers bij af. Was ’t maar een Ollander. In de RoelPool hebben we wederom een wisseling van de wacht: Arjan Meijers neemt de gele trui over van Robin en samen hebben ze toch een kleine marge op nummer drie Luka. Maar zoals ik al vaker heb geroepen: er kan nog van alles gebeuren!

17 | Tussenstand na wedstrijd 39 Kroatië - Portugal

Murw gebeukt door viereneenhalf uur oervervelend voetbal plús een extra uur oervervelende verlenging plús een kwartiertje strafschoppen zult u het mij niet kwalijk nemen dat ik vanavond erg kort ben met mijn analyse: wat kijken we met zijn allen uit naar de Tour! Zelden zo’n bedroevend voetbaltoernooi gezien als deze editie. Geef de beker maar aan de Ieren, dan kunnen we over tot de orde van de dag. Ik bedoel, de grootste held van dit EK is Will Grigg. Wie? De cultheld van Noord Ierland die het meest wordt bezongen door alles en iedereen en die precies…. 0 minuten heeft gespeeld op dit toernooi. Symbolischer kan het niet.

In de RoelPool gebeurt er echter genoeg, liefhebbers! Robin bouwt zijn voorsprong uit dankzij een aantal rake treffers bij de voorspelde landen in de achtste finales. Peter J. had vanavond bijna een perfect score, als er één gele kaart meer was getrokken dan had hij een sensationele maximum score behaald.

16 | Tussenstand na wedstrijd 36 Italië - Ierland

Het kaf is gescheiden van het koren. We hebben de eerste ronde erop zitten en dat is door de bank genomen maar goed ook. Het was toch vaak afzien hoor, mensen. Het gemis van Oranje wordt steeds voelbaarder, zeker als je het niveau van het toernooi tot nu toe afzet tegen wat Oranje gedurende de laatste oefenwedstrijdjes heeft laten zien. Ik denk dat we ons met 1 vinger in de neus en 1 in het oog (een kleine gemene Blind-referentie mag u mij niet euvel duiden) voor de achtste finale hadden gekwalificeerd…

De twee late-avondwedstrijden van vandaag waren op de keper beschouwd ook werkelijk het aankijken niet waard. Gelukkig konden Hongarije en Portugal in de vroege wedstrijd nog voor een hoogtepunt zorgen, want dat was werkelijk smullen. Enfin, het geneuzel waarbij heel veel wedstrijden worden gespeeld om maar van 8 landen afscheid te kunnen nemen is nu passé. De prutsers gaan naar huis, de iets mindere prutsers mogen blijven en het opnemen tegen de usual suspects. Ijsland door, dat is dan in het licht van het niet kwalificeren van Nederland misschien een kleine pleister op de wond. Zijn we in ieder geval niet door een stelletje onbenullen uitgeschakeld.

En Ierland dan! Wat een droomscenario! Gelukkig blijkt er nog zoiets als gerechtigheid te bestaan in het voetbal van tegenwoordig. Het gemis aan daadwerkelijk serieus voetbaltalent wordt precies genoeg gecompenseerd door het fantastische supporterslegioen om de karma-balans nét te laten overhellen in Iers voordeel. Voeg daar de misplaatste Italiaanse arrogantie aan toe die zich manifesteerde in het opstellen van maar liefst acht andere basisspelers en het was wel duidelijk naar wie de zege móest gaan. Dat het uiteindelijk tot de 85e minuut moest duren maakte het extra leuk. Nu rest Ierland nog één stukje onrecht dat moet worden rechtgezet en dat is die handsbal van Thierry Henry van een paar jaar geleden. Weet u nog? Ierland werd daarmee het WK door de neus geboord en dat zit ze vast nog niet lekker (ook al zijn ze daar – zo gaan de geruchten – financieel aardig voor gecompenseerd). En drie maal raden tegen wie de Ieren het in de 1/8e finale moeten opnemen? Juist, Frankrijk. Ik verheug me er nu al op. Ik hoop op een koekje van eigen deeg. Of zoals een Franse banketbakker ooit zei: ‘le camembert à fron fron de frou frou’. Dacht ik, zoiets.

En België dan? Sjonge jonge, België. Die kunnen de beker alvast ophalen. Het pad naar de halve finale ligt namelijk helemaal open voor ze. Tegenstanders van noemenswaardig kaliber zijn er niet aan hun kant van het schema, alle ‘big countries’ zitten aan de andere kant. Maar aangezien ik niks heb met onze Zuiderburen ga ik me daar niet aan ergeren. Ik kan me nog een niet nader te noemen team herinneren dat op een niet nader te noemen WK ook aardig mazzelde met alleen maar Zuidamerikaanse tegenstanders van niet al te briljant niveau. Totdat Argentinië dwars lag. Maar goed, geen ouwe koeien uit de sloot halen, dat schiet niet op. Ik ben gewoon voor Ierland, die Belgen kunnen mijn rug op. Figuurlijk dan, dat snapt u.

En Ronaldo dan? Heb ik ook niks mee, dat weet u al lang. Maar hij maakte potdorie toch een fijn doelpunt. Kan Zlatan nog een puntje aan zuigen. Oh nee, dat kan niet meer want die heeft vanavond afscheid genomen van het Zweeds Elftal. Danny Blind heeft de champagne opengetrokken, vermoed ik (Nederland speelt over een paar maanden in de WK2018-kwalificatie tegen Zweden, red.)

Oh shit, de stand. Glad vergeten in alle commotie. We hebben een nieuwe koploper, liefhebbers! Robin Sleutjes zit in een flow en heeft de gouden medaille overgenomen van Luka. Het zit overigens allemaal nog steeds retedicht bij elkaar, dus ‘er kan nog van alles gebeuren’ (duh). De eerste bonusvraag is ook ‘gevallen’, liefhebbers! En die heeft NIEMAND goed. NIEMAND!!!! Het minst scorende land was namelijk Oekraïne, waar het overgrote deel van het liefhebbersveld toch echt dacht dat Albanië het minst het vijandelijke net zou treffen. Oekraïne trof geen enkel keer doel. Da’s niet veel. Ik heb nog overwogen om liefhebber Pablo E. de bonuspunten toe te kennen, want die voorspelde dat Nederland het minst scorende land zou zijn en aangezien Oranje ook niet gescoord heeft op dit toernooi klopt zijn voorspelling wel. Maar gelukkig werd ik overruled door de RoelPool-jury, die dat toch echt niet vond kunnen. Nou, dan niet. Sorry Pablo.

De komende twee avonden hebben we himmel niks, dat wordt ook even wennen. Op Eurosport is morgenavond misschien wel curling, of vierspandressuur. Of bestaat dat niet? Arriverderci!

15 | Tussenstand na wedstrijd 32 Tsjechie - Turkije

Zul je altijd zien. Zit ik me enorm op te winden over het bedroevende niveau van het toernooi en dan worden we vlak daarna meteen getrakteerd op de leukste wedstrijd tot nu toe tussen Kroatië en Spanje. Of ja, leuk voor de neutrale toeschouwer (dat geldt voor 30 van de 33 liefhebbers, denk ik). In huize Garcia zal de stemming echter tot een dieptepunt zijn gedaald na de nederlaag van de Spanjaarden. Met dat ene tegendoelpuntje teveel zakken ze namelijk naar de lastige helft van het speelschema om daar Italië te treffen. Tegelijkertijd hielden de Toeterturken hun hoop levend door Tsjechië te kloppen. In Empel zitten denk ik weinig Turken, het bleeft hier namelijk nog lang rustig.

We hebben trouwens een nieuwe runner-up in de ranglijst. Robin klimt gestaag omhoog en nadert Luka tot op 2 punten. Hoe verder we komen in het toernooi, hoe serieuzer de punten die te verdienen zijn. Serieuze punten zijn er morgen ook te verdienen voor Ierland, want wat zou het leuk zijn als ze Italië een loer draaien en we nog wat langer kunnen genieten van het groene legioen. À demain!
(c) 1990-2016 Roel Schrijvers