24 | EINDSTAND!

Hèhè, het zit erop. Het toernooi dat het aankijken niet waard was en waarbij het randgebeuren veel interessanter was dan het geneuzel op het veld. We hebben allemaal dan wel genoten van de Ieren, de Welshmen en de Ijslandiërs, maar het was toch vooral het toernooi van het Grote Afzien. Het begon natuurlijk met het niet aanwezig zijn van het Nederlands Elftal, maar dat was eigenlijk alleen nèt na de uitschakeling eventjes afzien. Terugkijkend kunnen we eigenlijk alleen maar blij zijn dat ‘we’ niet met het EK2016 geassocieerd hoeven te worden. ‘Dat beroerde EK? Oh, waar wij niet bij waren!’ is een uitstekende reactie mocht iemand u in de nabije of verre toekomst vragen om uw mening over dit toernooi. Waarmee u impliciet ook meteen aan de vraagsteller aangeeft waaróm het zo’n slecht toernooi was.

Vervolgens werd het afzien in de eerste ronde, want vanwege het fors toegenomen aantal deelnemende landen (vierentwintig) nam ook het aantal volstrekt oninteressante potjes voetbal in evenredigheid toe. Hier en daar een kleine uitzondering, maar in de regel was het toch armoe troef. Daarna moest Albanië nadat het uitgespeeld was nog vier dagen wachten om definitief te horen dat ze vier dagen eerder al naar huis hadden gekund. Vanwege dat beste-nummers-drie-gaan-ook-door systeem, waar de UEFA orgastisch tevreden over schijnt te zijn. Weet u wat dat Albanië heeft gekost? Het heeft vermoedelijk een fikse wissel getrokken op ’s lands nationale reserves.

Toen kregen we de achtste finales, de kwartfinales, de halve finales en de finale. Ik kan me weinig leuks ervan voor de geest halen, u wel? In alle eerlijkheid schieten me maar drie hoogtepunten te binnen: de omhaal van Shakira Scirocco Shaqiri, het hakballetje van Ronaldo en de wonderschone Belgenfopactie van Robson-Kanu. Maar dat kan ook allemaal in de eerste ronde zijn geweest, pint u me er alstublieft niet op vast. De 100 meter van Martina, de twee 2e plekken van Max en de historische triomf van Tom Dumoulin hebben meer indruk gemaakt…

Ik zei trouwens vlak na de eerste ronde, toen Portugal met de hakken over de sloot alsnog doorging terwijl ze volgens het ‘oude’ systeem al lang en breed naar huis hadden gemogen, nog gekscherend tegen zoonlief ‘zul je zien, staan ze straks in de finale met hun jankvoetbal’. Nou, ik denk dat ik een abonnementje bij Unibet ga afsluiten. Ik ga er geen woorden aan vuilmaken, liefhebbers. Er heeft een land gewonnen, dat is nu eenmaal noodzaak bij zo’n evenement. Dat er miljoenmiljard motten het stadion bevolkten zegt genoeg, I rest my case.

Het voetbal was dan allesbehalve opwindend, de RoelPool was het des te meer! Tot de laatste dag bleef het ongemeen spannend aan kop, zeker omdat vier van de vijf bonusvragen pas op het laatste moment werden beantwoord:
- Antoine Griezmann werd topscorer van het toernooi (7 punten gescoord door Patrick van den Nieuwendijk, Petra Overbeek en Rob Smulders).
- Hij maakte er in totaal 6 (7 punten voor Eduard Lammertsma, Miep Schrijvers, Isa Schrijvers, Bob van Gelder, Minor Victories, Robin Sleutjes en Nicole Sleutjes).
- Het hele EK leverde 108 doelpunten op (bedroevend laag!). Hoe meer punten je er in je schatting vanaf zat, hoe minder je dat uiteindelijk opleverde. Fleur van Herpen, Patrick van den Nieuwendijk, Miep Schrijvers, Isa Schrijvers, Michal Janssen, Jip Schrijvers, Jack & Jack, Bertwin van den Heuvel, Rob Smulders en Nicole Sleutjes zaten binnen de 15 doelpunten-marge en scoorden dus punten met deze vraag.
Isa Schrijvers en Rob Smulders zaten er het dichtst bij: Isa had er 111 voorspeld en Rob 105. Dit leverde ze beiden dus 12 bonuspunten op.
- Frankrijk scoorde de meeste goals (13 in totaal). Fijn voor de bonuspunten van Bram van Herpen, Fleur van Herpen, Patrick van den Nieuwendijk, Jip Schrijvers, Petra Overbeek, Ad van der Wouw, Roel Schrijvers, Peter Janssen, Armad Pullens en Robin Sleutje.
- Het antwoord op de vijfde bonusvraag werd al na de eerste ronde duidelijk: Oekraïne scoorde himmel niks geen doelpunten en dat leverde ook gelijk himmel niemand punten op (al had Pablo E. voor zijn antwoord ‘Nederland’ bijna wat originaliteitspunten gekregen).

Hoewel het gewicht van de bonusvragen in vergelijking met voorgaande jaren wat is verminderd, leverde het toch nog wat verschuivingen aan kop op. Rob Smulders, Patrick van den Nieuwendijk en Isa Schrijvers scoorden het hoogst met het bonusmateriaal: 19 bonuspunten elk.

Welnu, ik verklapte het al een beetje in de vorige mail: de uiteindelijk winnaar van RoelPool2016 wachtte tot op de allerlaatste dag om zijn coup te plegen en zijn naam is

BOB VAN GELDER !!!!!

Bob stond nog geen enkele keer aan kop van de ranglijst, maar dankzij zijn uitstekende scores tijdens de laatste fase van het toernooi schoof hij langzaam naar boven. Een heroïsche prestatie, naar wij dachten. Met een fijne dosis Fingerspitzengefühl stiekem doorstoten naar het Hoogste der Hoogsten. Schitterend. Dat vind vermoedelijk ook zijn goede doel, Stichting Enery 4 All ( http://www.energy4all.nl/). Overigens nog wat leuke wetenswaardigheden rondom Bob: in 2010 voerde hij wedstrijdenlang de ranglijst aan om pas op de allerlaatste dag van de troon te worden gestoten. Dus dat hij verstand van zaken heeft was al wel duidelijk. Nóg een leuk stukje trivia: zijn lieftallige eega Simone Cals – deze editie niet van de partij maar schitterend vervangen door Abelboy – was al eens winnares van de RoelPool! Het is maar goed dat de RoelPool geen fysieke beker kent als prijs, want de schoorsteenmantel zou extra stutwerk hebben vereist!

Twee jaar terug hadden we Übermeister Kasper Dijkstra die zo ongeveer het hele WK bovenaan stond in de RoelPool en aan het eind geen idee had dat er nog andere liefhebbers meededen, zo groot was zijn voorsprong. Deze keer ligt het allemaal echter schrikbarend lekker dicht bij elkaar, want op plek 2 vinden we

Robin Sleutjes!

, met slechts drie punten achterstand op de winnaar. Deed het gedurende de hele editie al prima, stond een poos bovenaan maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Bob. Kon dit jaar pas op het allerlaatste moment worden bereikt vanwege een niet meer actueel mailadres, schreef zich uiteindelijk op de valreep toch nog maar even in et voilà: een schitterende tweede plaats. Zijn goede doel: Stichting Jeugd- en Vormingsactiviteiten in Rosmalen (https://www.sjvrosmalen.nl/contact/).

En dan die nummer drie hè! Ik heb inmiddels de vrijheid genomen om de NOS in te seinen voor de nominaties voor Sportman van het Jaar 2016, want mijn eigenste derde plek vind ik wel van Sportgala-achtige proporties. Nog nooit kwam ik zelf ook maar in de buurt van een hoge klassering en dat lag voornamelijk aan het feit dat ik bijzonder weinig verstand van het spelletje heb. Het was meestal blind chauvinisme dat me elke twee jaar weer deed besluiten om Nederland kampioen te laten worden in mijn eigen voorspelling, maar nu die patriotistische druk er niet was kon ik vrijelijk mijn gang gaan. Een derde plek dus voor

Ik zei de gek!

Dank u, dank u. Stichting Alzheimer mag zich verheugen in mijn prijzengeld.

In de loop van de komende week worden de winnaars geïnformeerd over het donatieproces en wordt het geld overgemaakt naar de goede doelen. Het totale prijzengeld was bedroeg deze editie € 82,50 (33 x € 2,50), maar dankzij een extrafijne inleg van (nota bene de twee hekkensluiters) Miep en Harrie Schrijvers kwam het totaal op € 87,50. De verdeelsleutel 50%-30%-20% erop loslatend levert dat € 43,75 op voor Energy 4 All, € 26,25 voor SJV en € 17,50 voor Stichting Alzheimer. Voorwaar wederom een prachtig resultaat, hartelijk dank aan alle liefhebbers die weer geheel belangeloos hun zuurverdiende centen wilden inzetten voor het goede doel!

Tot slot de eindstand! Naast de bovengenoemde schermutselingen aan de kop gebeurde er in alle regionen van de ranglijst nog genoeg. Kijkt u hieronder maar eens rustig en vergeet u vooral niet op de website te kijken op welke vlakken u punten heeft laten liggen. Altijd handig in de aanloop naar RoelPool2018, dacht ik zo. Miep Schrijvers wist overigens met haar sensationele zestien bonuspunten echtgenoot Harrie te passeren en hem de rode lantaarn over te dragen. Hij blijft in de familie, zullen we maar zeggen J

Het was wederom bijzonder feestelijk om u allemaal te mogen begroeten in deze editie van de RoelPool. Hopelijk kunnen we over twee jaar de oranje meuk weer van zolder halen, want het is allemaal toch een beetje behelpen zo. Zeker als blijkt dat het niveau van een voetbaltoernooi tot dramatische proporties inkakt zonder de inbreng van Oranje. Enfin, tot over 2 jaar! Houdoe en bedankt! Of zoals een bevriend Nepalese mandenvlechter ooit zei na een korte stage op de Loonse en Drunense duinen: ‘Houdoe en bedankt!’

PS1: Ik mis nog wat inschrijfgelden, daarover is een aparte mail verzonden naar degenen die het betreft.

PS2: Die mot die die bal er gisteren uiteindelijk inkopte vloog gigantisch buitenspel, had u dat gezien? Nog mazzel dat het doelpunt werd goedgekeurd.

PS3: Mocht u suggesties/tips/verbeterpunten/overige ideetjes hebben omtrent de RoelPool, stuurt u ze gerust in! Eén suggestie zit al in de ontwikkelpijplijn: het opslaan en weer ophalen van je inschrijfformulier op de website, zodat je rustig de tijd hebt om de hele meuk in te vullen vóórdat je ‘m instuurt.

Add comment


Security code
Refresh

(c) 1990-2016 Roel Schrijvers