De RoelPool? Yep, een tweejaarlijkse pool rondom de belangrijke voetbaltoernooien. Altijd strikt exclusief toegankelijk voor familie, vrienden, bekenden en aanverwanten van bekenden. Het formulier is al jarenlang van epische proporties. Die inspanning staat echter in geen enkele verhouding tot de karrenvracht aan spelplezier die het oplevert. Het mooiste aan de pool is nog wel dat je speelt voor een door jezelf gekozen goed doel. Geen egotripperij of schaamteloze zelfverrijking doch pure naastenliefde! Dat mag ook wel eens, in deze turbulente tijden. Wat ook al jaar en dag ongewijzigd is gebleven is het inschrijfgeld: deelname kost een luttele eurijksdaalder (€2,50).

02 | Maar wie dan?

Wat moeten we nu toch, liefhebbers... Voor de tweede keer op rij zijn we ze er niet bij (volslagen terecht natuurlijk), dus we zullen ergens anders moeten aanhaken met onze voorkeur. Drijft u nog verder op de sympathie die de Ijslanders twee jaar geleden opriepen met hun 'haka'? Of blijft u de Ieren trouw, met hun vertederende optredens in met name het randgebeuren rondom het vorige EK? Lastig, lastig. Laten dat soort sympathieke staten zich eerst maar eens bewijzen de komende weken. Dan kunt u altijd nog op die 'bandwagon' springen, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.

Vooralsnog adviseer ik u bij het bepalen van uw voorkeur uit te gaan van wat meer aardse zaken, zoals Het Shirt. Ik heb vanuit de wandelgang vernomen dat het shirt van Nigeria dit keer met kop en schouders boven alle andere shirts uitsteekt. Ik vind het zelf meer lijken op het shirt van VFL Wolfsburg dat zorgvuldig door een shredder is getrokken, maar da's mijn eigen bescheiden kijk op de zaak. Het is in ieder geval een opzienbarend design, laten we het daar maar op houden. Van de overige truitjes vind ik verder bijzonder weinig, behalve dan van één... Eén shirt is namelijk zo foeilelijk dat ik van de weeromstuit mijn gedurende de afgelopen jaren ontluikende voetbalsympathie voor het land voel wegebben: Duitsland. Man man man, wat een gedrocht. Het patroon op de borst doet me denken aan een soort gemankeerde schoonspringer die wanhopig probeert om in zijn vlucht een voetbal in zijn knieholte mee te torsen. Ziet u het ook? Ja hè? Raar!

Als ik dan één suggestie mag doen met betrekking tot een land dat u kunt supporteren, kijkt u dan eens even naar het shirt van Kroatië. Als ons Brabantse hart dáár niet sneller van gaat kloppen, dan weet ik het ook niet meer. Guus Meeuwis had een moord gedaan om dit in zijn merchandisekraam in het Philipsstadion te mogen hebben hangen, dit weekend. Maar goed, dat terzijde. U heeft nog een kleine week om u in te schrijven. Huphup!

01 | Daar zijn we weer!

Liefhebbers! Heuglijk nieuws: de RoelPool2018 is officieel geopend. Een heel gedoe was het: linten, scharen, burgemeester, fanfare en meer van dat soort verplichte kost. Maar uiteindelijk is het toch gelukt: u kunt weer helemaal los gaan met uw voorspellingen rondom het nakende WK. Waar Nederland niet aan meedoet, wist u dat al? Sensationeel nieuws, ik hoorde het zojuist van de commentaarmeneer tijdens de oefeninterland in en tegen Slowakije. Dacht ik. Kon ook Letland zijn geweest, pin me er niet op vast. Of Italië. In ieder geval tegen een land dat óók niet naar het WK mag. Het is me wat. Of eigenlijk was het niks, voor zover ik het met een scheef oog heb kunnen bekijken tijdens alle festiviteiten rondom de opening van de RoelPool. Ruudje Vormer! Uitgespuugd bij mijn clubje op Rotterdam-Zuid en nu ineens een hele meneer in het Nederlands Elftal. Had zomaar kunnen moeten scoren zelfs.

Maar goed: omdat Oranje niet meedoet kunt u al uw opgespaarde focus gebruiken voor uw voorspelling in de RoelPool. Dat gaat als vanouds via het befaamde inschrijfformulier, dat vermoedelijk voor zich spreekt. Eén invulveldje is nieuw vergeleken met voorgaande edities: uw mobiele nummer kunt u kwijt mocht u zin hebben in het via Whatsapp verkrijgen van de meest recente tussenstanden. Hoeft niet hoor, maar mag wel. Is gewoon gratis, joh, net zo makkelijk.

Dus hup hup hup: inschrijven! Dat kan ALHIER of via de knop INSCHRIJVEN in de menubalk hierboven. U heeft tot één minuut voor de eerste wedstrijd! Tot gauw!

Roel
uw poolmaster in bange dagen, qua Oranje dan...
(c) 1990-2018 Roel Schrijvers