De RoelPool? Yep, een tweejaarlijkse pool rondom de belangrijke voetbaltoernooien. Altijd strikt exclusief toegankelijk voor familie, vrienden, bekenden en aanverwanten van bekenden. Het formulier is al jarenlang van epische proporties. Die inspanning staat echter in geen enkele verhouding tot de karrenvracht aan spelplezier die het oplevert. Het mooiste aan de pool is nog wel dat je speelt voor een door jezelf gekozen goed doel. Geen egotripperij of schaamteloze zelfverrijking doch pure naastenliefde! Dat mag ook wel eens, in deze turbulente tijden. Wat ook al jaar en dag ongewijzigd is gebleven is het inschrijfgeld: deelname kost een luttele eurijksdaalder (€2,50).

07 | Legend

De stand zit momenteel al in de telefoon van de RoelPool-deelnemers, voor zover u de Whatsapp-optie had gekozen tijdens het inschrijven. Historisch, zou ik willen zeggen. Of het wat toevoegt? Ach welnee, maar je moet toch mee met de modernitijd. De volgende stap wordt vermoedelijk terug naar een dagelijks verstuurde handgeschreven memo met de tussenstand…

Dat we voor de 2e keer een Lammertsma aan kop hebben deze editie is nu dus voor de meesten geen verrassing meer. Luka blijkt minstens zoveel verstand van het spelletje te hebben als zijn vader. Kijken of hij het gaat volhouden. Parijs is nog ver, zeggen ze dan. ‘Maar wie zijn “ze”…‘, zei Armad dan vroeger altijd tijdens de legendarische Doze concerten. Maar ik dwaal af. België heeft gewonnen, dus ik ben behoorlijk in mineur. Zie mijn bericht van gisteren, mocht u niet weten waar dit op gebaseerd is. Er zijn vandaag bijna vier mensen omgekomen in mijn uit antipathie voor België gegraven Panama-kanaal in de voortuin, dat was geen succes. En het Panana-shirt dat ik aanhad bleek niet van Panama te zijn maar gewoon een groen shirt van PME Legend. En die doen ook al niet mee aan dit WK, want da’s geen land maar een kledingmerk.

Kortom: ik moet me misschien maar over mijn Belgenfrustratie heenzetten en vertrouwen op het feit dat ze met deze verdediging toch niet ver gaan geraken. Nee, dan Tunesië…. Zelf met het gemankeerde materiaal van Oranje van tegenwoordig hebben we toch zeker nog altijd wel meer in de voetbalpap te brokkelen dan Tunesië? Of Saudi-Arabië? Of Marokko? Het wordt met de dag pijnlijker, liefhebbers…

06 | E25

Ziet u nu wel dat het zelfs zonder Oranje toch een leuk toernooi is? Brazilië stelt teleur tegen Zwitserland en Duitsland loopt zich stuk op Mexico. Zo verrassend als deze uitslagen zijn, zo desastreus zijn ze voor eventueel vuurwerk in de RoelPool. Er waren namelijk bijster weinig mensen die dit hadden voorspeld, zodat de verdiende punten allemaal redelijk dicht bij elkaar lagen. De een stijgt een beetje, de ander zakt een beetje en Ad staat bovenaan. Da’s ongeveer in een notedopje de kern van deze zondag.

Morgen weer een dag. Geen idee wie er gaat ballen, maar ik gok erop dat onze Zuiderburen onderhand eens de wei in moeten. Die hebben dus NIET mijn sympathie, beste liefhebbers!!! Himmel nie! En ik weet ook precies waarom dan wel niet. Het komt door die Trans-Ardennenroute, de E25 die je pakt als je richting Middellandse Zee reist. Een schitterende weg die achter Luik heerlijk traagsteil omhoog meandert en vervolgens over prachtige kunstwerken (ja, dat is de officiële naam voor een brug of viaduct, pikt u toch maar even mee die kennis) zijn weg vervolgt om aan ’t eind af te buigen richting Luxemburg. In potentie een van de mooiste snelwegen van Europa, zeg ik heel eerlijk. Maar die vermaledijde Belgen presteren het om al jáááárenlang enorme stukken van die route met één baan te versmallen in het kader van ‘tja, het zou kunnen dat we hier de komende maanden wat gaan klussen dus we zetten de hele santekraam maar vast af’. De mafklappers. Er gebeurt gewoon helemaal niks. Op de terugreis stonden dezelfde asfaltshredders nog op precies dezelfde plek onder precies hetzelfde vale dekzeiltje. Volslagen incapabel, dat hele België. In Nederland sluiten we in één weekend zo’n weggetje even af, zetten de crème de la crème van het vaderlandse wegwerkersvolk aan het werk en hopsakee, op maandagochtend ligt er 90 kilometer superstrak nog dampend asfalt klaar om ontmaagd te worden. Draaien wij in Nederland ons handje niet voor om hoor. De mannen van Rijkswaterstaat zijn serieuze helden, dat u dat niet vergeet!

De frustratie van de afgelopen meivakantie zit nog hoog, u proeft dat vermoedelijk wel. Ben je nèt superblij dóór Luik gescheurd in plaats van eromheen (dit jaar verlost van vouwwagen slash caravan die de route door de stad voorheen verkeerswettechnisch onmogelijk maakte). Trap je vervolgens 90 kilometer lang om de haverklap op de rem omdat je noodgedwongen in dezelfde baan wordt gedirigeerd als de rest van het langzamere verkeer dat nu eenmaal ook op doorreis is naar meer bevolktere oorden dan die Ardennen. Om het leed te verergeren zetten de Belgen aan het begin van wéér zo’n stuk wegwerkzaamheid een bord met daarop precies het aantal kilometers dat deze strook ellende gaat duren. 23 kilometer. Ik vermoed dat van de hele wereldvoorraad oranje pionnen ongeveer 90 procent zich in België bevindt.

Dat ene bordje zorgt ervoor dat je je maandenlang zorgvuldig opgebouwde vakantievoorpret als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen en eigenlijk zin hebt om dat in het verschiet liggende verblijf onder de rook van St. Tropez stante pede te annuleren en rechtsomkeert te maken. Maar zelfs dat kan niet eens. Want je zit op een 23 kilometer lange wegversmalling. Dus je moet eerst 23 kilometer op een slakkengang tegen de achterklep van een Waberer- of Vos Oss vrachtwagen gaan zitten koekeloeren voordat je zelfs maar kunt overwegen om om te draaien. Nou liefhebbers, da’s niet mijn droomstart van een vakantie. Ik had tranen in mijn ogen toen ik eindelijk de Lëtzebuerger grens overstak. Ik beloofde mezelf plechtig die Belgen ooit nog een terug te pakken. En dat moment is nu. Haha! Morgen heb ik mijn frisgestreken Panama-shirt aan. Ik graaf een schattig Panama-kanaaltje in mijn voortuin en lees vervolgens de Panama-papers nog eens aandachtig door. Dat zal ze leren, die Belgen!

Genoeg afgedwaald, terug naar waar het werkelijk om gaat deze dagen: foebele! Petra is inmiddels opgerukt naar plek 2 en zit Ad op de hielen. Het enige spektakel vandaag kwam van Ruudje en Robin in de wedstrijd Costa-Rica tegen Servië (beiden op 1 puntje na de maximale score) en van Arjan, Kasper en Bob tijdens de laatste pot van de dag (5 van de 11 punten, kun je nagaan hoe beroerd de rest van het deelnemersveld het deed…).

05 | Lars!

Och wat had ik u hier graag van allerlei dingen kond gedaan. Van Ronaldo’s hattrick via de Misère van Marokko tot aan de Snoekduik van Suarez, ik had het graag allemaal met u doorgenomen. Ware het niet dat ik zegge en schrijven ongeveer 20 minuutjes heb meegepakt van de middelste wedstrijd en dat het daarbij bleef op deze 2e dag van het WK. En voor morgen ziet het er mogelijk nóg troostelozer uit, aangezien Zoonlief zo nodig weer eens een voetbaltoernooitje moet spelen (in Sprang Capelle, nota bene, da’s aardig in de buurt van Waalwijk, maar dat volledig terzijde) met een daaraan gelieerde barbecue. Dus naar het laat aanzien ga ik morgen weinig te melden hebben óf ik hang een zwetsverhaal op waar de honden het brood niet van lusten, maar dat is vermoedelijk afhankelijk van de gezelligheidsgraad van onderhavige bbq…

Sorry dus,Sheila, die met smart zat te wachten op mijn analyse van het kin-gebaar van heer Ronaldo na zijn strafschop. En zat te wachten op wat ik vond van het tenue van Spanje. Ik ga haar hier en nu dus vreselijk teleurstellen, want ik heb er bijzonder weinig van meegekregen. Er steeg er drie keer licht gejuich op uit de tuin van de buren (de terugkerende liefhebber weet dat ik het heb over Jose, mijn Spaanse boerman, ook al jaren trouw RoelPooler) dus ik was in de veronderstelling dat die Portugezen fiks de zak hadden gekregen… Nou, mooi niet. De Gea is een prutser, krijg ik net op mijn oortje door. Rechtstreeks van Jose en die kan het weten.

Ik moet overigens eerst nog iets rechtzetten. Grondig speurwerk van uw poolmaster bracht een verrassende inconsistentie in de voorspellingen van Eduard - onze vermeende koploper na dag 1 – aan het licht. Deze doorgewinterde RoelPool-liefhebber had de kolommen rust- en eindstand verward tijdens het invullen en dat resulteerde in een even kolderieke als absurde reeks voorspellingen. Nu ben ik niet de beroerdste, dus is inmiddels alles met de hand hersteld. Het maakte donders weinig uit, want hij gaat nu écht fijn aan de leiding: met 22 punten staat hij drie puntjes los van Armando Karel, Sjors van Hoof en Petra Overbeek. We zijn pas vier wedstrijden onderweg, maar toch beginnen de experts zich al af te scheiden van de ‘voetbalvernuftig uitgedaagden’, met alle respect. Tussen Eduard en de nummer laatst zit al een gapend gat van 12 punten.

Wellicht nog een leuke wetenswaardigheid om mee af te sluiten: onder de RoelPool-deelnemers vinden we Lars Sleutjes en met hem hebben we Neerlands Hoop in huis als het om het Nederlands Elftal gaat. Nog piepjong, maar vandag vernam ik dat hij volgend jaar gaat spelen bij Vitesse! Pa en ma Sleutjes doen ook mee en namens de rest van de RoelPoolers een welgemeend ‘van harte gefeliciteerd!’. Als Lars over pak ‘m beet 16 jaar Nederland aan de wereldtitel heeft geholpen kunt u heel trots zeggen: ‘daar zat ik ook nog eens mee in een voetbalpool’…

Enfin, de top 15 van de ranglijst. Staat u er niet bij? Dan bent u nét niet goed genoeg op dit moment, maar wat niet is kan nog komen. Zoekt u dan zelf op de website even uit waar u staat en wat u scoorde vandaag. Bijna alle menu-opties zijn in de lucht, met uitzondering van wat grafiekjes. Daar is vermoedelijk wat omgevallen in de twee jaar dat de RoelPool-site heeft staan stofhappen in de krochten van de internets. Komt goed, ooit. Als ik de tijd ervoor vind. Geldt ook voor dat Whatsapp-verhaal trouwens. Wordt vervolgd, net als het WK! Welterusten! Of zoals de Duitsers zo mooi zeggen: houdoe und bedankt! Maar dan met Hoofdletters.

04 | En we zijn los!

Het is donderdag 14 juni 2018, zo rond de klok van half twaalf in de avond! Dat betekent dat we inmiddels los zijn met het WK en dus logischerwijs ook met de RoelPool2018! Met veel bombarie zette ik de knop 'Inschrijven' op de website uit, stipt om 16:59:59. Om vervolgens te constateren dat het wederom is gelukt om een bonte stoet aan deelnemers te verzamelen. Het zijn er zelfs iets meer dan twee jaar geleden, wat opzienbarend is voor een toernooi waar Oranje wéér niet aan mee mag doen. Dat wist u toch hè? Mooi. De meeste usual suspects zijn weer trouw present, waarvoor dank! Maar we begroeten dit keer toch ook een aantal nieuwe namen; die aanwas zit met name in 'De Waalwijkse Enclave' en dan vooral in het piepjonge segment. Een hele nieuwe generatie voetballiefhebbers klopt aan de deur en is van zins om de gevestigde orde van voorspellers het vuur aan de schenen te leggen. Hoera voor de youngsters!

De doorgewinterde RoelPoolspeler weet hoe het zo'n beetje gaat: met fikse onregelmaat strooi ik tijdens het toernooi met tussenstanden, ranglijstjes, grafieken en wat dies meer zij. Altijd via de mail en de website en ook altijd op volstrekt ongezette tijdstippen. Dit keer ga ik dat ook eens via Whatsapp proberen te doen. Geen idee of het aanslaat, dat merken we gauw genoeg. Mocht u er al ras tabak van krijgen, dan dondert u zichzelf gewoon uit de groep en bent u van het geneuzel af. Ik ga u overigens nog niet vanaf wedstrijd 1 daarmee vermoeien, dat komt dit weekend wel een keer...

Over de openingswedstrijd kan ik kort zijn, want ik heb alleen de eerste helft gezien en daarvan werd ik bepaald niet vrolijk. De gedachte dat Saudi Arabië nu in Rusland rondhobbelt en tenminste drie potjes mag spelen terwijl ‘wij’ thuis zitten, die is moeilijk te verkroppen. Wat een droefenis! Het enige goede aan die wedstrijd is het feit dat we een eerste tussenstand hebben! Natuurlijk had niemand die 5-0 voorspeld, maar Eduard pakt met 7 punten alleen de koppositie. Hij wordt op zijn hielen gezeten door een hijgende meute met 6 en 5 punten. De term ‘het kan nog alle kanten op’ was zelden treffender in te zetten dan op dit moment :-)

Morgen de eerste echte volle voetbaldag met drie potjes, waarvan ik overigens het gros ook niet kan bekijken. Dus voor wat betreft inhoudelijk puntige commentaren heeft u morgen weinig aan me. Ajuus!

03 | Uit de oude doos

Het begint te wennen, een Oranjeloos voetbaltoernooi. Opdat we niet vergeten hoe het ooit was:
(c) 1990-2018 Roel Schrijvers