Spelregels

Ja liefhebbers, ook de tiende editie is er een volgens beproefd recept. Kleine wijziging links, kleine wijziging rechts, maar de basis is al sinds 2000 ongewijzigd: invullen, invullen en nog eens invullen! We hebben een heus jubileum: exact 10 jaar geleden switchte de RoelPool van absurde zelfverrijking naar het stimuleren van hartverwarmende naastenliefde. In die tien jaar zijn talloze Goede Doelen al verblijd met een fijne bijdrage uit de RoelPoolprijzenpot. Waarvoor dank, lieve liefhebbers!

Wat dan?

Per wedstrijd dienen een aantal zaken te worden voorspeld:
- het thuisspelende land (vanaf de achtste finales)
- het uitspelende lang (vanaf de achtste finales)
- de eindstand
- de ruststand
- de toto
- het totaal aantal gele kaarten dat in de wedstrijd wordt uitgereikt
- het totaal aantal rode kaarten dat in de wedstrijd wordt uitgereikt

Voor degene die niet weet wat toto ook al weer was:
1 = winst voor het 'thuisspelende' land (het eerstgenoemde land)
2 = winst voor het 'uitspelende' land
3 = gelijkspel

Na de eerste ronde dient u tevens de geplaatste landen te voorspellen. De positie van een land in de voorspelling is niet relevant. Als je in de finale Nederland Ijsland - Oostenrijk hebt voorspeld en de werkelijke finale is Oostenrijk - Nederland Ijsland dan verdien je toch alle punten.

NB: Dit geldt alleen binnen een wedstrijd. Heb je in de 1e kwartfinale Nederland ingevuld en het blijkt dat Nederland in de 4e kwartfinale speelt, dan heb je pech gehad. Het moet namelijk niet te makkelijk worden! Vanaf de kwartfinales wordt per wedstrijd de uitslag aangehouden die bereikt is na reguliere speeltijd + eventuele verlenging. Doelpunten die gemaakt zijn na beslissing d.m.v. strafschoppen worden niet meegerekend. Vanaf de achtste finales is het dus mogelijk een gelijkspel te voorspellen. Dit geldt ook voor de toto: een gelijke eindstand na 120 minuten levert een 3 op als toto, ongeacht wie er wint na de strafschoppenserie. Gescoorde penalties tijdens strafschoppenseries tellen overigens NIET mee in het topscorers-klassement. In bovenhavig voorbeeld wordt trouwens gerept over Nederland, maar dat is in de 10e editie van de RoelPool niet de meest handige keuze. Dus dat u daar even op let.

Bonusvragen

Als toetje is er nog een zevental bonusvragen te beantwoorden. Ze leveren een leuk aantal gratis punten op, die worden meegeteld in de wedstrijd waarin de uitslag bekend is geworden. Als Mexico de eerste ronde niet overleeft zonder ook maar 1 doelpunt te hebben gescoord en de bonusvraag luidt 'Welk land scoort geen enkel doelpunt?', dan zal het aantal bonuspunten bij een goed antwoord worden bijgeschreven bij de laatste wedstrijd van Mexico. Maar dat is slechts een voorbeeld, want er is helemaal geen bonusvraag over Mexico. Had ik u mooi even tuk! U komt de échte bonusvragen vanzelf tegen op het inschrijfformulier.

Puntentelling

Voor alle wedstrijden (1e ronde, kwartfinale, halve finale en finale) geldt:
- 1 punt voor een correcte eindstand (per elftal, dus max. 2 punten)
- 1 punt voor een correcte ruststand (per elftal, dus max. 2 punten)
- 3 bonuspunten wanneer je de einduitslag van een wedstrijd EXACT voorspeld hebt

- 2 punten bij het juist raden van de toto
- 1 punt bij het juist raden van het aantal gele kaarten in de wedstrijd
- 1 punt bij het juist raden van het aantal rode kaarten in de wedstrijd

Vanaf de kwartfinales gelden daarnaast ook nog eens de volgende regels:
- achtste finale: 6 punten voor het juiste land
- kwartfinale: 8 punten voor het juiste land
- halve finale: 10 punten voor het juiste land
- Troostfinale en finale: 12 punten voor het juiste land
- Bonusvragen 1, 4 en 6 leveren per vraag 8 punten op. In 2012 werd de 'benaderingsvraag' geïntroduceerd en dat was zo'n doorslaand succes dat hij is gebleven. De benaderingsvragen 2, 3, 5 en 7 zijn vragen die maximaal 15 punten opleveren. Voorspel een getal en afhankelijk van hoeveel je ernaast zit levert dat veel (of weinig) punten op. Eén ernaast levert je toch nog 14 punten op, 2 ervan af is 13 punten etc. etc. You do the math.

NB: oh ja, indien een voetballer 2x geel krijgt (dus rood) dan telt dit in de pool mee als 2x geel en 1x rood !!! Hou hiermee rekening in je voorspelling!

Uw nobel inschrijfgeld

Vroeger stak u het prijzengeld in uw eigen zak, maar sinds RoelPool2008 spant u zich in voor uw eigen Goede Doel. In RoelPool2018 gaan we vrolijk op diezelfde voet verder. 50% van de inleg gaat naar het goede doel van de winnaar, 30% naar nummer 2 en 20% naar plaats drie.

Bij gelijk puntenaantal wordt degene die het vaakst de EXACTE einduitslag voorspeld heeft de winnaar. Mocht dat ook nog gelijk zijn dan geldt het aantal goede toto-voorspellingen als maatstaf. Iets gewonnen? Uw poolmaster trekt vanzelf wel bij u aan de bel! Maakt u geen zorgen!

Tikkie

Al jarenlang een marginaal bedrag voor enkele weken maximaal vertier. Slechts EUR 2,50. En alles voor ongetwijfeld bijzonder goede doelen, dat is nog het mooiste eraan. Het inschrijfgeld moet in ieder geval voor het spelen van de finale zijn overgemaakt, anders doet u u zelf (en vooral uw goede doel) groot verdriet en - niet geheel onbelangrijk - wij schrappen uw naam dan met een ongetwijfeld zeer dikke rode stift door! Het financiële hoe en wat leest u overigens in de bevestigingsmail die u ontvangt direct na inschrijving.

Ja! Meedoen!

De doorgewinterde RoelPooler heeft bovenstaande al lang en breed in zijn systeem zitten, die wil maar één ding weten: waar kan ik me inschrijven? Nou, de knop 'INSCHRIJVEN!' in het menu is een dikke tip. U mag zo vaak meedoen als u wilt. Met hetzelfde aantal zielen levert dat meer vreugd op. Meer info te verkrijgen via uw poolmaster: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . Doeidoei!
(c) 1990-2018 Roel Schrijvers