De Spielerei ist vorbei, vanaf nu gaat het om de Grotere Punten in de RoelPool2018. Het ligt nog allemaal lekker knus bij elkaar. Verschil tussen nummer 1 Luka en nummer 9 Sjors is slechts 18 punten. Eén keer miskleunen met je landenvoorspelling en daar ga je dan.

Nu even 2 dagen voetbalvrij, want het WK gaat vrijdag pas verder met de kwartfinales. Wat moeten we nu dan toch? Weet iemand of het NK Kantklossen wordt uitgezonden? En of ik daar geld op kan inzetten? Nee? Jammer. Ajuus! Of zoals de Engelsen zeiden tegen hun strafschoppentrauma: bye bye!
We nemen vandaag afscheid van Iniesta, de man die ons eigenhandig de wereldtitel afpakte een jaartje of 8 geleden. Maar dat nemen we hem intussen niet meer kwalijk. Een groot speler, altijd in de schaduw opererend van Messi en Ronaldo. We nemen trouwens niet alleen afscheid van hem, maar ook van gans Spanje. Het was toch een beetje een treurig schouwspel, dat anti-voetbal van Rusland. Ze schieten één keer op goal, verzilveren een strafschop en zijn vervolgens 119 minuten bezig om het te rekken tot de stafschoppenserie. Laten we hopen dat Modric en de zijnen gehakt van ze maken in de kwartfinale. Want die hadden dus óók strafschoppen nodig na 120 minuten wanpresteren. Was het de slechtste wedstrijd van het toernooi? Zou zomaar kunnen. De twee keepers tilden de wedstrijd qua sensatie aan het eind gelukkig nog naar een aardig niveau met méér dan een handvol gestopte pingels. Jammer voor Schmeichel dat zijn ploeggenoten daar zo slecht in zijn...

Het goede nieuws: de Ajacieden en de Feyenoorders onder de RoelPoolspelers kunnen opgelucht ademhalen. Schöne en Jörgensen hebben hun marktwaarde alleen maar omlaag gehaald, ik ga ervan uit dat ze volgend jaar nog gewoon in de Keuken Kampioen Divisie te bewonderen zijn. Oh nee toch niet, dat is de nieuwe naam van de 1e divisie. Zoonlief heeft een seizoenskaart voor FC Den Bosch aangeschaft, maar zei gekscherend te overwegen om die weer in te leveren vanwege die kostelijke nieuwe sponsor. Maar dat terzijde. Luka 1, Gerwin 2, Petra 3. Maar heul weinig mensen hadden Kroatië-Denemarken voorspeld: Ruudje was de enige. Chapeau!
Wat kan een avond toch lang duren... Is er niet ergens in de krochten van het FIFA-reglement een passage te vinden waarin staat dat een land te allen tijden zijn beste beentje voor moet zetten en zijn sportieve plicht nooit of te nimmer mag verzaken? Nou, in dat geval kunnen de acht landen die vandaag in actie kwamen allemaal linea recta naar huis vanwege diskwalificatie. Wat een wanvertoning. Gelukkig stond ik anderhalf uur in de file tussen Eindhoven en Den Bosch, zodat ik de ellende van de namiddagwedstrijden niet hoefde te bekijken. De traag voortkruipende rij koekblikken voor me was vermoedelijk een stuk interessanter dan Japan tegen Dinges. Zie je, ik weet niet eens meer tegen wie ze moesten. Oh ja, tegen Lewandowski en de zijnen. Die stelt twee Roelpoolers toch teleur, dat wil je niet weten. Hij werd niet alleen geen topscorer van het toernooi, nee, hij scoorde helemáál niet. Japan ging aan het eind zelfs bijna op de bal zitten, zó bang waren ze dat de tegenstander nog iets stouts ging doen.

En die Belgen dan, amai! U kent het uitgangspunt van tevoren? De tweede plek was eigenlijk véél beter dan de eerste plek in de poule. Dus ging België driftig op zoek naar gele kaarten, want net als Japan zou je zomaar door kunnen hobbelen in het toernooi omdat je net wat minder prenten had gevangen dan de tegenstander. In het geval van België moest je dus andersom redeneren: proberen om zo veel mogelijk strafpunten te verdienen, dan zou het bij een volkomen gelijke eindklassering aankomen op het fairplayklassement. En dan zouden de Engelsen 1e worden en onze Zuiderburen tweede. Snapt u het nog? Mooi. En het ging warempel een hele lange tijd goed. België pakte inderdaad 2 gele kaarten via wel héél opzichtige overtredingen. So far so good… Totdat die ene gekke Belg in een vlaag van verstandsverbijstering zomaar op goal schoot. De keepert van Engeland moest toen ook nog doen alsof dat een heel lastig schot was. Nou liefhebbers, die had Roel van Velzen er nog uitgestompt. Die Engelsen moesten moeite doen om hun lach in te houden. Die kregen zomaar én een extra rustdag én een gunstiger schema én een heul veul prettiger reisschema in de schoot geworpen. Gans België zat godmiljarend voor de televiseur. Als het niet echt gebeurd was, dan was het een prima Belgenmop geweest.

En dat terwijl zo’n laatste poulewedstrijd zo leuk kan zijn. Kijk maar naar gisteren. Wat hebben we gelachen om die blessuretijd bij Zuid-Korea vs Duitsland. Het was vandaag ondoenlijk om alle grappen en grollen op social media voor u te verzamelen, het waren er gewoonweg teveel. Nou ja, behalve de beste dan, want er is natuurlijk al jaren één meme der memes en dat is de ‘videofuck’ (excusez-le-mot) van onze Spaanse vriend ‘Rositas’. U heeft geen idee? Dan was het een héle grote steen waaronder u de afgelopen jaren heeft geleefd. De hilarisch nagesynchoniseerde clip is er in tal van incarnaties (die rondom de kampioenswedstrijd De Graafschap-Ajax van een paar jaar terug was al van legendarische proporties, in ieder geval voor alle niet-Ajacieden ????) maar die van vandaag is zo mogelijk nóg grappiger. Zie http://www.station25.nl/aufwiedersehen.mp4...
Voor het toernooi hoop je dat de Duitsers door gaan, maar als het dan zover is dat het lot van Die Mannschaft aan een flinterdun zijden draadje hangt dan hoop je ergens stiekem toch ook dat die anti-voetballers uit Zweden dat draadje doorknippen. Het mocht niet zo zijn. En da’s maar goed ook, want de Duitsers waren natuurlijk ook wel een flink stukje beter vanavond. Die Zweden hadden daar trouwens vanavond niet eens mogen staan, want herinnert u zich die onterecht afgekeurde goal van Bast Dost nog in de allereerste wedstrijd van de kwalificatie, in Zweden? Hadden we maar een VAR gehad, op die toen nog niet eens zo beroerd lijkende dinsdagavond in Solna. Dan hadden we gewoon gewonnen en hadden we aan het eind van de rit 2 punten voorsprong gehad op Zweden. En dan waren ‘wij’ naar het WK gegaan (nou ja, dan hadden we die Italianen nog even moeten afschudden in de playoffs maar dat was gezien de deplorabele staat van de Azzurri niet echt een probleem geweest)…

Kortom: hoera voor Duitsland! En nu met zijn allen nog even duimen voor Mexico in de laatste wedstrijd, want die hebben nu 6 punten maar kunnen nog gewoon worden ingehaald door zowel Duitsland als Zweden. Moet niet gekker worden. Nederland ging in 1990 door naar de knock-out fase met 3 gelijke spelen, weet u nog? Om te janken was het, maar tóch verder. Tegenwoordig ben je zelfs met 6 punten nog niet zeker, want ik krijg net van zoonlief te horen dat zelfs Zuid-Korea nog niet kansloos is. Het wordt spannond, wat ik je brom.

Slecht nieuws voor Petra: ze is in de tweede wedstrijd van vandaag voorbijgestreefd door de runner-up van de RoelPool2016, Robin Sleutjes. Sjors en Abel vechten elkaar inmiddels de tent uit om plek 3. Aan de onderkant van de lijst zien we oudgedienden Harrie en Miep Schrijvers weer op hun vertrouwde plekken terug: één-na-laatste en allerlaatste. Ook knap om dat elke RoelPool weer voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat pa en ma Schrijvers erop gokken dat er ooit nog eens een troostprijs wordt ingesteld in de RoelPool. Nou, niet in déze editie, helaas. Mijn advies: print de stand uit en hang ‘m op zijn kop. Sheila Faessen, winnares van RoelPool2012, moet ook maar eens even uitleggen wat er - in die zes jaar die verstreken zijn – met haar voetbalvernuft is gebeurd. Ze staat op een trieste 32e plek…

Maaaarrrrrrrr: er kan nog van alles gebeuren!!!!
Ademloos heb ik zitten kijken naar een enorme prutser met tattoo-sleeves (of waren ze echt?) die net deed of hij de trainer was van het nationale team van Argentinië. Met een fenomaal beroerde startopstelling bracht hij de vice-wereldkampioen in 90 minuutjes aan de rand van een akelig diepe afgrond. Hij stond 2 x drie kwartier als een bang in-de-koplampen-van-een-aanstormende-auto kijkend hertje langs de kant. Met die tattoo-armpjes. Trek dan ff iets met lange mouwen aan, toch? Ik snap wel dat die gasten hun trainer niet serieus nemen op deze manier. Gewoon even een jasje of zo. Of een mooi strak shirt, zoals Löw altijd aan heeft. Maar dan niet met je vingers aan je scrotum gaan zitten zoals die nogal eens placht te doen, dat is dan weer niet handig. Nee, het opperhoofd van de witblauwgestreepten stond daar maar, met de armpjes over elkaar, te kijken naar iets waar hij totaal de grip op verloren had. Het was te pijnlijk voor woorden.
Aan Ijsland morgen de nobele taak om dat laatste zetje te geven, want in de meeste scenario’s die nu resten wordt weinig meer gegeven voor de kansen van Messi cs.

Dat wordt een fikse teleurstelling voor vele RoelPoolers, want die hadden Lionel toch erg hoog zitten qua positie op de veelscorendenlijst van dit WK. Dat gaat dus tegenvallen. Cristiano lacht op dit moment de vette zijscheiding uit zijn gladde coupe, want die kan die prijs zo ongeveer na de eerste ronde al ophalen. Of er moet nog een gekke Rus opstaan die er nog een paar inschiet, dat kan ook zomaar. Of een Kroaat, want die waren toch best goed vandaag.

Petra vind het allemaal wel best, die staat gewoon weer lekker bovenaan. De voorsprong is ietsjes geslonken maar nog steeds 4 punten. Patrick lost Adje af op plek 3 en Armando had met 5 punten de hoogste score voor Argentinië-Kroatië. Er staan trouwens nog maar 2 dames in de top20, dat is een zorgelijke ontwikkeling. Maar er kan nog van alles gebeuren, liefhebbers! 23 potjes gehad, er komen er nog vele. Of zoals de Duitsers zeggen: ‘Ich möchte ein Eisbär sein, im kalten Polar!’, Of zoiets. Tot morgen!
(c) 1990-2018 Roel Schrijvers